Popüler Yayınlar

Salı, Şubat 8

Hürrem Sultan ya da Hürrem Haseki Sultan...

Kendileri ile tanışmamız dün'e dayanmaktadır...
Sultanımın adını ve şanını geçmiş tarihi gııdıklama durumlarımdan duymuştum.
Amma gel gelelim ki bu ara (Ocak 2011 itibari ile) epey izlenme rekorları kıran, sözde izlenmeyen "Muhteşem Yüzyıl" dizi koleksiyonu ile bende merak uyandırmıştır.
Ben bir (1) bölümünü dahi izlememiştim...Bunu gerçekten diyorum.
Alışkanlık olmadı bende? Dizi vurgunu ve rüzgarı beni kendisine bağlayamadı.
Ha ama arada bakmadığım diziler yok değil, o yapımların bölümlerinden birini tam olarak izleyemedim, yapım gereği olsa diyorum...Sıkıntılı biriyim...Bağlanamıyorum TV başına...
Neyse gel gelelim Sultan'ımıza...Diziyi dün internet üzerinden izledim...1.bölüm Part Partt Parttt...derken 2.bölüm Parttt Parttttt Partttttt ve o da ne...bir baktım 6.bölümde bitti ve beni sürükledi, gitti...
Bitmesin istedim ama bitmişti...Şimdiden Sultan'ımı özledim...Etkiledi beni...
Sabah kahve tadında canım kahvemi içerken yazımıda yazarken Sultan'ımı araştırmaya başladım...Aşkın sürüklediği bu harbi hatunu!
Asıl adı "Alexandra Lisowska"...Biz onu "Hürrem Sultan" olarak bildik...Avrupa'da tanındığı adı'da "Roxelana"...
Hürrem Türk dilinde, "Neşeli" anlamına geliyor, Arapça'da "Soylu"...
Ne güzel bir isim vermiş Muhteşem Padişah Süleyman Hürrem'ine...Bu ne sevgi, bu nasıl hak ediştir...
Dizi'ye gelelim biz...Dizinin ana karakteri Hürrem'dir.
Gözlerimiz onu aramaktadır...Onsuz bu diziyi düşünemiyorum. Zeka'sı, isyancı sesi ile haykırışları, dik duruşu ile içinde olduğumuz çağın hasret kaldığı karakterlerdendir. Kabullenme kavramı yok, kabul ettirme var...
Kafama koydummu yaparım diyor ve yapıyor.
Güzel güzel güzel...
Şimdiden özledim ben bu yapımı...
Tarihimizi savaş filmlerine bağlayan kitleler bu diziyi beğenmiyorlar. Bu onların bakış açısıdır...
Harem ve Saray içi kullanılan kostümlerde derin dekolteleri, kısada olsa süren sevişme sahnelerini beğenmiyor olabilirler. 
Her şey bakmakla başlıyor...Ve sözle bitiyor...
Benim son sözüm işte Hürrem budur...Dizi budur...Emeği geçen herkese Saygımla.
Kısa Kısa HURREM;

- Hürrem Sultan İstanbul'da günümüzde onun adıyla anılan Haseki semtinde, Mimar Sinan'a Haseki Külliyesini yaptırmıştır. 1538-1550 yılları arasında inşaatı tamamlanan külliyenin içinde bir hamam, medrese ve hastane bulunmaktadır. Günümüzde T.C. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tanınan bu hastane Türkiye'de kesintisiz hizmet vermekte olan en eski hastane olma özelliğini taşır.
- Hürrem Sultan ayrıca Ayasofya Camii civarında yardıma muhtaç ve fakirlerin karnını doyurmak için bir mutfak yaptırtmıştır.
- Hürrem Sultan Avrupa'da, modern Türkiye'de ve batıda birçok resim, müzik ve bale gibi tarihi çalışmalara konu olmuştur.Joseph Haydn'in 63. senfonisini örnek verebiliriz. Eserler Ukraynalılar tarafından yazılmıştır ama genelde İngilizce, Almanca ve Fransızcadır.


- Hürrem Sultan'ın doğduğu yer olduğuna inanılan Ukrayna'nın Rohatyn kentinde bir Hürrem Sultan anıtı bulunmaktadır. 2007 yılında, Ukrayna'daki bir liman kenti olan Mariupol'daki Tatarlar Hürrem Sultan'ın onuruna bir cami açmıştır.

R.Çelikkol - NetGrafi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder